Fottest og såler

Når man beveger seg vil all tyngde fra kroppen gå gjennom føttene og forplante seg oppover. Dermed vil en feil fotstilling eller for lite demping kunne føre tilbetydelige problemer både i føtter, men også høyere oppe som knær, hofte, rygg og nakke.fottest
Fottest anbefales for de som står og går mye i løpet av dagen, og spesielt for de som har smerter eller tretthet i leddene i denne forbindelse. Arbeid der man beveger seg på hardt og flatt underlag med vernesko, gir en ekstra stor belastning på føtter og resten av kroppen.

Positive effekter
Med individuelt tilpassede såler forebygger man belastningsskader, reduserer tretthet i føtter og ryggen, forebygger hard hud og unngår feilstilling i bl.a. ben, hofter, rygg og skulder.

Formthotics
Vi fører Formthotics innleggssåler, som brukes av blant andre skiskytterlandslaget og sandvolleyballspillerne Tarjei Skarlund og Martin Spinnangr.
Vi tilpasser Formthotics innleggssåle til alminnelige sko, sportssko, pensko og vernesko. Formthotics innleggssåle gir foten støtte der den trenger det og bidrar til å rette opp feilstillinger som forplanter seg fra fot og opp til kne, hofte, rygg og skulder.

Hvordan foregår det?
Når sålene skal tilpasses varmer vi dem opp, og tilpasser dem i myke sko som pasienten har med seg. Etter at sålene er tilpasset utføres de samme testene som tidligere for å se om foten har fått mer støtte og stabilitet. Videre trenger man noen ganger ekstra støtte. Dette løses ved å teste seg fram til passe støtte ved å legge ekstra kile under såler og lime disse fast.
På den måten får vi individuelt tilpassede såler, som skaper en optimal fotavvikling, slik at belastningen på føtter og ledd blir redusert.

Personer med smerteproblematikker under føtter, ankel, kne, hofte, bekken og rygg kan ha nytte av individuelt tilpassede såler.

 

Uten såle 2med såle

Til venstre ser en at personen har tyngdepunktet på innsiden av foten og faller dermed inn i valgusstilling i ankelen. Det vil si at ankelen og achillessenen får en liten vinkel. Til høyre ser en at sålene bygger opp og støtter innsiden av foten, slik at personen ikke lenger faller inn i valgusstillling i ankelen.