Kinesiotape

Kinesiotape ble utviklet på 70-tallet, og er en behandlingsmetode som primært brukes i forbindelse med gjenopptrening for å støtte ledd og redusere smerte og ømhet i sener og musklKinesio_1er. Tapen gir ekstra støtte uten at det påvirker bevegelsesmønsteret og blodsirkulasjonen.

I idretten blir Kinesiotape mye brukt til å forebygge skader da den forhindrer at et ledd kan gå i skadelige ytterstillinger. Nyere forskning har også vist at Kinesiotape er effektiv i behandling av lymfødem.

Det var først i 2008 under OL i Beijing at Kinesiotape ble virkelig populært.

 

Hvordan virker tapen?
Kinesiotapen skal kopiere hvordan fysioterapeuten jobber med vevet samtidig som den etterligner hudens egenskaper. Måten tapen blir lagt på huden gjør at leddet beveger seg naturlig igjen og gir støtte ved ustabilitet. Dermed er tapen også med på å redusere smerte.

Tapen kan sitte på i opptil 3-5 dager.
Tykkelsen på tapen er noenlunde lik huden vår, for å begrense kroppens oppfattelse av at det er noe klistret på huden og for å unngå sensorisk stimuli. Etter ca. 10 minutter vil de fleste pasienter ikke lenger merke at de har tape på huden.

 

Hva består den av?
Kinesiotapen er latexfri og består av bomullsfiber med selvklebende akryl på baksiden. Bomullsfibrene lar huden puste og tørker fort. Limet er varmeaktivert, og huden må være helt fri for olje og fukt når tapen tas på. På grunn av varmeaktiveringen sitter Kinesiotapen bedre jo lenger den får sitte på.
Limen er lagt på i et bølgelignende mønster for å etterligne et fingeravtrykk. Dette er ikke bare med på å løfte huden, men gir også fukt en mulighet til å slippe gjennom tapen.
Når du fjerner Kinesiotapen vil det ikke sitte igjen limrester. Dette betyr at vi kan bruke flere tapeteknikker samtidig uten å få hudirritasjon.

 

Hvem kan ha effekt av Kinesiotape?
Personer med:

  • For stor bevegelse i et ledd (hypermobilitet)
  • Muskelspenninger
  • Hevelser (ødem)
  • Instabilitet i et ledd